EIB.pl

Główny serwis w Polsce o systemie KNX/EIB


Ostatnia wizyta: Teraz jest 21 cze 2018, o 02:50


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Od początku
PostNapisane: 5 gru 2009, o 00:17 

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 21:14
Posty: 4
Witam jestem inwestorem i chciałbym uzyskać szersze informacje nt instalacji inteligentnego domu. Niestety Google nie potrafią odpowiedzieć na moje pytania :P
Więc od początku:
* Jaka jest minimalna konfiguracja inteligentnego domu jakie podzespoły musimy policzyć? (zakładając że chcemy tylko wł/wył+ściemniać jedną żarówkę)
* Na ile elastyczna jest konfiguracja (czy np. możemy skonfigurować że w godz. 07:00-18:00 włącznik naszej żarówki włączy ją na 100% mocy a w pozostałych godzinach tylko 50%)
* Czy konfigurację można zrobić samemu, co jest wymagane (znalazłem gdzieś "zestaw startowy" z interfacem USB, ale co z aplikacją do konfiguracji?)
* Gdzie fizycznie przechowywane są wszystkie ustawienia (gdzieś widziałem zewn. kartę flash)
* Na ile odporna jest instalacja inteligentna na spadki/zaniki napięcia (na wsi potrafię mieć w gniazdku 180V), czy "system" nie sfiksuje (nie pogubi np. części ustawień)
* Po jakim protokole komunikuje się system, RS485?
* Do kupienia są ekrany dotykowe lecz po bardzo wysokiej cenie, mam dostęp do komputerów przemysłowych z chłodzeniem pasywnym ~900zl (mogę je montować nawet w suficie podwieszanym) do tego monitor dotykowy 10" ~500zl ew. 17" ~800zl, cena 1500-2000EUR nijak się ma do tego, rozumiem że wymagany jest jeszcze jakiś interface np.RS232/RS485 ale to kosztuje max 200zl

* Czy przyciski wielofunkcyjne można robić na zamówienie (większość nie jest zbyt piękna, a wydać 1000EUR to lekka przesada), rozumiem że panele z przyciskami składają się z microswitch'y + jakiś EPROM + bramka?, własny projekt + stal szczotkowana czy jakiś poliwę glan i obudowa gotowa (max. 200-250zl)
* Czy jest moduł wejścia zmieniającego napięcie wyjściowe w zależności od napięcia wejściowego (powiedzmy w zakresie 0-12V)
* Jakie żarówki można ściemniać? klasyczne na pewno, halogenowe też, LED'y podłączane do trafo impulsowego to raczej tylko za wyjściem z trafo, a coś z energooszczędnych?
* Projekt instalacji kablowej - poprawcie mnie jeśli się myle:
- elektryka - zasilanie do rozdzielni potem faza przez stycznik a neutral na żarówkę,
- logika - przycisk połączony z wejściem binarnym za pomocą kabla 2x2x0,8mm
- czy w praktyce stosuje się tzw podwójne okablowanie, jakie ograniczenie długości kabla? jeżeli jest to RS 485 to raczej nie, a ograniczenie jest do 1000m
* O czym należy pamiętać przygotowując dom pod instalację inteligentną (na razie kończę fundamenty więc mam jeszcze trochę czasu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Od początku
PostNapisane: 5 gru 2009, o 00:32 

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 21:14
Posty: 4
Jeszcze jedno,

w związku z tym iż poniekąd tnąc koszty chciałbym połączyć instalację inteligentną z tradycyjną, czy istnieją moduły styczników o dużej obciążalności (powiedzmy 50-100A) tak aby w całym domu odciąć zasilanie (np. przy wyjściu z domu) 90% gniazd 230V (zostawiając włączoną lodówkę, serwer itp.) i zasilanie oświetlenia podłączonego pod tradycyjną instalację.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Od początku
PostNapisane: 5 gru 2009, o 22:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2009, o 06:02
Posty: 18
Witam,
Rambus napisał(a):
* Jaka jest minimalna konfiguracja inteligentnego domu jakie podzespoły musimy policzyć? (zakładając że chcemy tylko wł/wył+ściemniać jedną żarówkę)
Zasilacz magistrali, przewód magistralny, przycisk/czujka ruchu oraz wyjście binarne/ściemniacz.
Rambus napisał(a):
* Na ile elastyczna jest konfiguracja (czy np. możemy skonfigurować że w godz. 07:00-18:00 włącznik naszej żarówki włączy ją na 100% mocy a w pozostałych godzinach tylko 50%)
Oczywiście. Do powyższego zestawu należy tylko dodać zegar.
Rambus napisał(a):
* Czy konfigurację można zrobić samemu, co jest wymagane (znalazłem gdzieś "zestaw startowy" z interfacem USB, ale co z aplikacją do konfiguracji?)
Można, jak wszystko, gdy się wie jak. Potrzebna więc jest wiedza oraz wspomniana aplikacja do konfiguracji (program ETS3, wkrótce 4).
Rambus napisał(a):
* Gdzie fizycznie przechowywane są wszystkie ustawienia (gdzieś widziałem zewn. kartę flash)
W pamięci każdego urządzenia, w powyższym przykładzie w przycisku/czujce, wyjściu/ściemniaczy i zegarze.
Rambus napisał(a):
* Na ile odporna jest instalacja inteligentna na spadki/zaniki napięcia (na wsi potrafię mieć w gniazdku 180V), czy "system" nie sfiksuje (nie pogubi np. części ustawień)
Cały system zasilany jest napięciem 24V przez zasilacz. To zatem rozwiązanie dość odporne na spadki napięcia i zakłócenia. Dane z urządzeń nie są gubione przy braku prądu. Mogą być ale w sytuacji przepięcia (np. piorun).
Rambus napisał(a):
* Po jakim protokole komunikuje się system, RS485?
Protokół KNX nie jest jawny. To znaczy jest dostępny, ale za opłatą na rzecz organizacji KNX. Ogólnie jest opisany na wielu stronach, na pewno google je Panu wskaże.
Rambus napisał(a):
* Czy jest moduł wejścia zmieniającego napięcie wyjściowe w zależności od napięcia wejściowego (powiedzmy w zakresie 0-12V)
Nie znam takiego, są wyjścia 0-10V, ale regulacja odbywa się przez komunikaty z magistrali, oczywiście mogą one być wysyłane przez wejście analogowe 1-10V, o innym zakresie nie słyszałem.
Rambus napisał(a):
* Jakie żarówki można ściemniać? klasyczne na pewno, halogenowe też, LED'y podłączane do trafo impulsowego to raczej tylko za wyjściem z trafo, a coś z energooszczędnych?
LEDy są najbardziej energooszczędne. Można też ściemniać energooszczędne świetlówki, ale tylko, jeśli ich producent je do tego przystosował. Zwykłe świetlówki można też ściemniać.
Rambus napisał(a):
czy istnieją moduły styczników o dużej obciążalności (powiedzmy 50-100A) tak aby w całym domu odciąć zasilanie (np. przy wyjściu z domu) 90% gniazd 230V (zostawiając włączoną lodówkę, serwer itp.) i zasilanie oświetlenia podłączonego pod tradycyjną instalację.
Bezpośrenio w KNX nie, ale do wyjścia binarnego może Pan podłączyć dowolny zwykły przekaźnik i dopiero do niego obciążenie.
Rambus napisał(a):
* Projekt instalacji kablowej - poprawcie mnie jeśli się myle:
[...]
* O czym należy pamiętać przygotowując dom pod instalację inteligentną (na razie kończę fundamenty więc mam jeszcze trochę czasu ;)
To szeroki temat - polecam publikacje opisane na www.knx.pl/a/poradniki.html

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Mariusz Szepietowski
--
www.SMARTech.pl - realizacje systemów Inteligentnego Domu - ponad 12 lat w Polsce
www.KNX.pl/a/poradniki.html - poradniki dla inwestorów, instalatorów i projektantów
www.HotStone.pl - rehabilitacyjne łóżka masujące.
www.BezEmerytury.pl - zadbaj o swoją wolność finansową!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Od początku
PostNapisane: 6 gru 2009, o 22:54 

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 21:14
Posty: 4
Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź.

Jeżeli protokół KNX jest niejawny to rozumiem że ciężko będzie stworzyć własne przyciski (no chyba że rozbierając kupione gotowce), jak wygląda natomiast kwestia podłączenia jakiegoś ekranu dotykowego (dedykowane są horrendalnie drogie).
Jeżeli nie jest to RS 485 to jakie są ograniczenia w długości kabla magistralnego, 350m?
Rozumiem że przy ideowym schemacie instalacji się nie pomyliłem?
Czy można stosować jakieś standardowe czujniki (np. fotodiody, ogniwa fotowoltaiczne, rezystancyjne czujniki temperatury)
Czy jest szansa na dofinansowanie instalacji z pieniędzy uniknych jak to jest w przypadku np. pomp ciepła czy oczyszczalni przydomowych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Od początku
PostNapisane: 7 gru 2009, o 23:38 

Dołączył(a): 4 gru 2009, o 21:14
Posty: 4
Jakoś nie mogę znaleźć opcji Edit :)

Urodziło się jeszcze jedno pytanie:
Jak wygląda kwestia integracji z systemem alarmowym...?
Czy są jakieś systemy oparte o KNX?
Jeżeli tak to jakie, a jeżeli nie to z jakimi systemami najłatwiej przebiega integracja (pod uwagę biore DSC, Risco i Satel, z naciskiem na ten ostatni), na jakiej zasadzie możemy te dwa systemy zintegrować, czy możemy wykorzystać jeden np czujnik ruchu czy czujnik obecności do obydwu systemów?(jakie inne funkcje możemy wykorzystać)
I pytanie dodatkowe, jak czujnik obecności radzi sobie ze zwierzętami w domu....???
Do alarmów stosuje się czujki tzw. dualne (podczerwień + mikrofale) które pomijają zwierzęta do ok 20kg (mnie wystarczy).

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Od początku
PostNapisane: 9 gru 2009, o 00:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 paź 2009, o 06:02
Posty: 18
Rambus napisał(a):
jakie są ograniczenia w długości kabla magistralnego, 350m?
Maksymalnie 350mb od zasilacza do najdalszego elementu i maksymalnie 700mb długości całkowitej.
Rambus napisał(a):
Czy można stosować jakieś standardowe czujniki (np. fotodiody, ogniwa fotowoltaiczne, rezystancyjne czujniki temperatury)
Tak - poprzez wejścia analogowe KNX.
Rambus napisał(a):
Jak wygląda kwestia integracji z systemem alarmowym...? Czy są jakieś systemy oparte o KNX?
Tak, lecz producenci nie wystąpili o polskie certyfikaty, przez co nie ma na nie zniżki z firm ubezpieczeniowych.
Rambus napisał(a):
Z jakimi systemami najłatwiej przebiega integracja (pod uwagę biore DSC, Risco i Satel, z naciskiem na ten ostatni), na jakiej zasadzie możemy te dwa systemy zintegrować
Od strony KNX równie łatwo z każdym systemem, który ma wejścia/wyjścia programowalne.
Rambus napisał(a):
czy możemy wykorzystać jeden np czujnik ruchu czy czujnik obecności do obydwu systemów?(jakie inne funkcje możemy wykorzystać)
Tak, także poprzez wyjścia sygnałowe z centralki alarmowej.
Rambus napisał(a):
I pytanie dodatkowe, jak czujnik obecności radzi sobie ze zwierzętami w domu....???
Większość czujek KNX nie ma regulacji czułości, więc traktują bliskie zwierzę, jak człowieka.

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Mariusz Szepietowski
--
www.SMARTech.pl - realizacje systemów Inteligentnego Domu - ponad 12 lat w Polsce
www.KNX.pl/a/poradniki.html - poradniki dla inwestorów, instalatorów i projektantów
www.HotStone.pl - rehabilitacyjne łóżka masujące.
www.BezEmerytury.pl - zadbaj o swoją wolność finansową!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Od początku
PostNapisane: 13 gru 2009, o 19:00 

Dołączył(a): 13 gru 2009, o 18:18
Posty: 1
Rambus napisał(a):
Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź.

Jeżeli protokół KNX jest niejawny to rozumiem że ciężko będzie stworzyć własne przyciski (no chyba że rozbierając kupione gotowce), jak wygląda natomiast kwestia podłączenia jakiegoś ekranu dotykowego (dedykowane są horrendalnie drogie).
...

Jeżeli jesteś elektronikiem i lubisz sobie trochę podłubać to myślę, że bez problemu opracujesz własne przyciski umożliwiające "sterowanie" knx.
Ja trochę przydatnych informacji znalazłem na niemieckich, austriackich stronach... i rosyjskich (strona jakiejś uczelni??). Jak dobrze poszukasz to znajdziesz nawet przykładowe rozwiązania. Niestety wszystkie poleciały w kosmos wraz z skradzionym laptopem.
Trochę wiedzy wyniosłem z uczelni. Kilka lat temu ukazał się artykuł chyba w "elektronice praktycznej" jak budować własne moduły eib - na płytce były dołączone przykładowe programy. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to mogę poszukać tego artykuły (były chyba nawet 2). Niestety najwcześniej między świętami.

Sam właśnie pracuję nad modułem 32 wejść i 32 wyjść niskoprądowych. Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się usunąć wszystkie problemy (np. zabezpieczenie przed skutkami zwarć na wyjściach, bardziej rozbudowane oprogramowanie). Jeżeli uda mi się wszystko dopracować to będę starał się o certyfikację knx tego modułu. Jeżeli koszty certyfikacji mnie nie przerosną to wprowadzę ten moduł do sprzedaży. Wstępnie oszacowałem cenę sprzedaży 300-600zł (w zależności od kosztów certyfikacji).
Ten moduł będzie można wykorzystać np. do zastąpienia przycisków knx w miejscach gdzie nie będzie termostatów. Myślę, że dwa takie urządzenia spokojnie mogłyby obsłużyć dom 150m2

Wejścia rozpoznają tylko dwa stany (krótkie i długie naciśnięcie). Wyjścia przeznaczone są do statusów (np. diody w przyciskach). Ze względu na ubogie oprogramowanie raczej nie będą służyły jako typowe wyjścia załączające.
Myślę, że ten moduł będzie też można wykorzystać do integracji z alarmem. W sumie początkowo tylko do tego chciałem go wykorzystać - cena koncentratora abb zainspirowała mnie do tego ;) i... marudzenie klientów ;)

Pozdrawiam
G.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Od początku
PostNapisane: 2 sty 2010, o 01:14 
Administrator

Dołączył(a): 3 paź 2009, o 18:11
Posty: 11
Lokalizacja: Tarnów
Jakby Kolega mógł odszukać te artykuły a EP to ja chętnie.

_________________
Pozdrawiam
Łukasz Makowej

www.inteligentnydom.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Od początku
PostNapisane: 17 lut 2010, o 23:25 

Dołączył(a): 17 lut 2010, o 13:56
Posty: 1
Lokalizacja: Poznań
To mój pierwszy post na forum, a więc na początek witam wszystkich serdecznie.

Od dość dawna interesuję się systemem KNX i swego czasu dość dogłębnie studiowałem tematy związane z jego warstwą fizyczną i protokołem komunikacyjnym. Mam trochę materiałów, między innymi wspomniane przez kolegę Greggo artykuły z EP wraz z programami (niestety brak kodów źródłowych). Nie wiem czy mogę je udostępniać na forum, więc zainteresowanych proszę o kontakt na PW. Artykuły są dostępne również w archiwum EP:
Kod:
http://www.elektronikapraktyczna.pl/?sect=czytelnia&pg=czytelnia&sygn=ep200401_014

Dużo ciekawych informacji zawiera też strona:
Kod:
http://www.hto.fh-deggendorf.de/komm/englisch/eindex.htm


W nawiązaniu do wypowiedzi:
Greggo napisał(a):
Jeżeli jesteś elektronikiem i lubisz sobie trochę podłubać to myślę, że bez problemu opracujesz własne przyciski umożliwiające "sterowanie" knx.

Osobiście nie wydaje mi się, żeby takie przedsięwzięcie było prostą sprawą. Nie twierdzę jednak, że nie jest to możliwe, ale będzie wymagało sporo pracy...
Sprawę tworzenie własnych urządzeń współpracujących z systemem KNX, oprócz niejawności "otwartego" protokołu komunikacyjnego, komplikuje też koszt najważniejszego elementu każdego sterownika KNX, układu TP-UART:
Kod:
http://elecena.pl/product/722594/tp-uart-d

Swoją drogą do niedawna układ w ogóle nie był dostępny w Polsce, widocznie musiało wzrosnąć zainteresowanie, może dzięki temu wkrótce cena trochę spadnie... :)

_________________
www.SmartSpace.pl - Inteligentne technologie w Twoim domu


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:

cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net, Translation info: phpBB3.PL

2009 KNX.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone.



Inne nasze serwisy: SMARTech.pl | InteligentnyDom.pl | KNX.pl | SMARThome.eu | HotStone.pl | AutomatyczneAkwarium.pl