InteligentnyDom.pl

Serwis o nowoczesnych instalacjach


Ostatnia wizyta: Teraz jest 19 cze 2018, o 20:11


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Alarm
PostNapisane: 5 paź 2009, o 18:15 
Student

Dołączył(a): 5 paź 2009, o 04:53
Posty: 11
Interesuje mnie jeszcze kwestia montażu dwóch oddzielnych systemów alarmowych w inteligentnym domu, czy jest to możliwe i czy to miałoby sens?

_________________
Rafał Student


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Alarm
PostNapisane: 6 paź 2009, o 00:22 
Administrator

Dołączył(a): 3 paź 2009, o 18:11
Posty: 11
Lokalizacja: Tarnów
Możliwe jest, czemu by nie??

A czy ma sens to już trudniejsze pytanie... W większości przypadków pewnie nie ma sensu, ale na pewno znajdą się zastosowania, gdzie alternatywny czy zapasowy system alarmowy będzie wręcz niezbędny - choć pewnie nawet we wojsku tak nie robią ;)

Myślę, że tutaj dużo zależy od indywidualnych potrzeb klienta, no i oczywiście zasobności jego portfela ;)

_________________
Pozdrawiam
Łukasz Makowej

www.inteligentnydom.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Alarm
PostNapisane: 10 paź 2009, o 09:43 

Dołączył(a): 10 paź 2009, o 08:35
Posty: 5
Pomińmy nazewnictwo i handel i przejdźmy na chwilę do techniki. Pytanie: cóż to jest system alarmowy? Odpowiedz handlowa i instalatorów będzie pogmatwana, ale odpowiedż ogólna pod względem technicznym jest prosta. Jest to po prostu zestaw iluś tam jakichś różnych czujników z których jest odczytywana jakaś informacja. Informacja ta jest gdzieś obrabiana i w jej wyniku wysyłane są gdzieś jakieś sygnały alarmowe. Co, gdzie i ile oraz w jaki sposób to jest właśnie konfiguracja systemu alarmowego. Co oznacza 1 czy też kilka systemów alarmowych jest więc pojęciem względnym. Jaka jest ich fizyczna budowa to już sprawa tego kto je zakłada (projektuje). Chodzi przecież o to aby taki alarm był skuteczny, a jest tym skuteczniejszy gdy jest jak najmniej typowy.

Aby uzyskać zniżkę w ubezpieczeniach trzeba mieć alarm z atestami, czyli typowy. Więc jest tu sprzeczność. Można więc założyć typowe handlowe pudło ze sklepu dla ubezpieczyciela lub innego urzędu, a dla właściwego bezpieczeństwa coś nietypowego.

System automatyki budowlanej to przecież skład wielu urządzeń wykonawczych i czujników. Które są do alarmu a które np. do sterowania oświetleniem lub roletami to przecież jest do nieokreślenia, bo te same czujki ruchu lub kamery służą do tych obu, i wielu innych, celów. Tu jest problem oprogramowania i sposobu przesyłania informacji (transmisji). Poza tym problem niezawodności. W automatyce już w zasadzie zrezygnowano ze systemów scentralizowanych na rzecz systemów rozproszonych. Obecne ceny procesorów i mały przez nich pobór prądu łatwo to umożliwiają. Popularny procesor ATMega8 w obudowie SMD można kupić w detalu za 1szt w cenie 3,50zł. Wiec cóż za problem rozmieścić inteligencję i sterowanie w wielu punktach systemu automatyki. Współpracę wielu masterów i ich arbitraż łatwo jest rozwiązać np. na magistrali I2C. Przy innych systemach transmisji również można to zrobić z większymi czy też mniejszymi problemami, ethernet robi to idealnie ale jest drogi. Typowa skrętka komputerowa ma przecież 4 pary przewodów, jak się pomyśli to wystarczą do wszystkiego.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:

Reklama



cron

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net, Translation info: phpBB3.PL

2009 InteligentnyDom.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone.



Inne nasze serwisy: SMARTech.pl | InteligentnyDom.pl | KNX.pl | SMARThome.eu | HotStone.pl | AutomatyczneAkwarium.pl